Vitana Koření Badyán celý 8g

Kód: 8593837225156
Neohodnoceno
Značka: Vitana
24,99 Kč –8 %
Vitana Koření Badyán celý 8g
24,99 Kč –8 % 22,99 Kč 2 873,75 Kč / 1 kg
Skladem
Vitana Koření Badyán celý 8g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vitana Koření Badyán celý 8g

Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stálezeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typické použití tohoto koření je do orientálních pokrmů z vepřového masa, kachny a kuřete, do pokrmů se sójovou omáčkou, do opékané zeleniny či sladkokyselých omáček. Uplatní se i v pokrmech z ryb, při pečení cukroví a do svařeného vína.

Popis koření: Badyán (Illicium verum) je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stálezeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typická pro používání tohoto koření je asijská kuchyně. Skvěle se hodí i k dochucení hruškových a jablečných kompotů, povidel, perníku, sušenek a sladkého pečiva.

Region: Tropické a subtropické oblasti jihovýchodní Asie, sklizeň probíhá v březnu až květnu. Vyskytuje se především v Číně, Filipínách a Vietnamu.

Chuť a vůně : Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Chuť je velmi podobná anýzu.

Skladování : Badyán skladujte v dobře utěsněných nádobách bez přístupu vzduchu na tmavém a chladném místě. Využít můžete skleněné dózy nebo plechové či plastové krabice.

Popis rostliny : Plody badyánu jsou tobolky ve tvaru nepravidelné osmicípé hvězdice stromu badyáníku pravého z čeledi magnoliových. Jedná se o rostlinu podobnou anýzu, obě obsahují anethol, který dodává plodům výraznou lékořicovou chuť. Tento stále zelený listnatý strom ve své původní oblasti jižní Číny a Vietnamu dosahuje výšky více než 15 metrů a průměr kmenu činí 25 cm. Plody se trhají před dozráním a po usušení se barví do červenohněda.

Historie a původ : Badyán se pěstuje v Číně a Vietnamu již odpradávna a je spojován zejména s čínskou orientální kuchyní. V tradiční čínské medicíně se používá již více než 3 000 let pro svůj stimulační účinek na zažívací systém a poruchy trávení. V dnešní době je rozšířen v celém Tichomoří. V Evropě se více rozšířil až v 17. století. Zprvu se mělo za to, že badyán pochází z Filipín, odkud ho v roce 1578 dovezl Thomas Cavendish. Přidával se do ovocných sirupů a marmelád, vylisovaný olej se používal do nápojů a likérů s anýzovou příchutí. V Japonsku si velmi váží místní odrůdy, ta je často vysazována v chrámových zahradách. Rozemleté plody a kůra se využívají také jako kadidlo.

Použití v kuchyni : Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Skvěle se hodí i k dochucení hruškových a jablečných kompotů, povidel, perníku, sušenek a sladkého pečiva. Badyán je hlavní složkou směsi „pěti koření“ známou z čínské kuchyně. Používá se při vaření vepřového, hovězího, kuřecího i kachního masa. V západních kulturách se badyán začal používat jako náhražka anýzu při pečení a výrobě alkoholických nápojů. Výborný je také jako ochucovadlo žvýkaček nebo želatiny. K získání sladké kořeněné chuti můžete vložit před pečením kousek badyánu dovnitř celého kuřete nebo kachny.

Skladování a použití

Skladování

Skladujte v suchu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sušené bylinky
Hmotnost: 0.008 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: